Triathlons Rivierenland met Joey en Kyra als winnaars en Stiens met Sjirk en Theresia als laureaten

ZATERDAG – Hoewel de focus dit weekend op Challenge Roth ligt, zijn er ook nog genoeg andere wedstrijden. In eigen land bijvoorbeeld de Triathlon Rivierenland in Zoelen/Buren, de eerste officiële editie.

Nummers 1 en 2 in verschillende series

De overwinning op de kwart triathlon ging naar Joey van de Beek. De triatleet uit Nijkerk kwam als zesde uit het water. Als snelste fietser kwam hij al aan de leiding en vervolgens zette hij met 35.09 minuten ook nog eens de snelste looptijd neer. Joey finishte in 1.56.24 uur. Achter Joey volgde na het optellen van beide series Sjoerd Swinkels zo’n drie minuten later op een tweede plaats. Jammer genoeg zaten Joey en Sjoerd niet in dezelfde serie anders was de strijd nog beter te volgen geweest.

 

Brons ging in de Betuwe naar Marick Buteijn. Hij was de eerste die er iets meer dan twee uur over deed. Jeroen van der Horst, Mark van den Broek en Max de Vries zwommen snel, maar verloren net te veel tijd om ook in aanmerking te komen voor een podiumplek. Dus finishten ze vierde, vijfde en zesde.

Kyra kan wat hebben bij het zwemmen

Ook pas als vierde uit het water was de latere winnares. Maar als we erbij vermelden dat het om Kyra Meulenberg gaat, dan weten de kenners genoeg. Kyra zit nog in de roes van haar recente zege op de IM 70.3 Luxemburg, maar ze plakte er nu de kwart Rivierenland tegenaan. Bernadette Lohmann bleef haar bij het zwemmen nog 1.10 minuut voor, maar al snel waren de rollen omgekeerd. Kyra’s eindtijd van 2.06.56 uur was tussen de mannen ook goed voor een negende plek.

Het verschil aan de finish tussen Kyra Meulenberg uit Utrecht en Bernadette Lohmann uit Purmerend was 9,5 minuut. Een prachtige derde plaats was er voor EsmeeAnne de Meulmeester, waar Claudine onlangs nog zo’n prachtig interview mee had op onze site. De Europees kampioene Special Olympics had na Kyra (37.08) de tweede looptijd (41.11) en daarmee was brons verzekerd. Geweldig knap gedaan.

EsmeeAnne schitterend derde

Achter EsmeeAnne volgden Floor Bulsink, Joline Bonekamp en oud-atlete Carlien Harms. Bram Dekker won de 1/8e triathlon voor Lennard Beens en Johnny van Heel. Bij de vrouwen bestond de top drie uit Esther Strijker, Alice Visser en Anna van Arkel.

De jeugdseries werden gewonnen door Lasse van Giessel, Julia van Well, Ruben Kramer en Marit Kramer.

Stiens voor de Friezen

In het Friese Stiens waren de Friezen Sjirk Bijma en Theresia Offringa de sterksten. Sjirk klopte de ‘Nederduitser’ Klaus Schluter, die al zijn wedstrijden in ons land doet. Brons ging naar Tristan Dik. Schlüter staat bekend om zijn snelle zwemonderdeel. Ook in Stiens was hij al na 20.57 klaar met de 1500 meter. Ruim 2,5 minuut later volgde pas Sjirk Bijma als vierde. Bij het fietsen haalde de man uit Joure wel een minuutje terug, maar was het nog steeds ‘Der Klaus’ vooraan.

Stuivertje wisselen

Na een kilometertje of zes was het stuivertje wisselen vooraan en kwam Sjirk met een voorsprong van 33 seconden bij de finish aan. Tristan Dik scoorde als derde wel een van de snellere looptijden: 37.17 minuten. Manuel van Wijk, Anne Floris Bottema en Anton Theo Borger, allen in Friesland woonachtig grepen de plaatsen vier tot en met zes. Tiedo Tinga deed ook weer eens mee en eindigde achtste.

Theresia Offringa bleef Lisanne Faber 4,5 minuut voor. Daarachter kwam Jenneke Deelstra op een derde plaats uit. De trio triathlon werd gewonnen door het team Erik Visser.

Stiens had ook de Schuiteman 2e Divisie Noord in huis. De kwart afstand werd individueel gewonnen door Peter van Dartel. De man van AthletesSportsWorld (waar aanstaande woensdag 10 juli ‘onze’ Alex de Boer te gast is in Community Talks) was in Stiens te sterk voor Koen Luppes en Niek Koppendaal. Het vrouwenklassement werd aangevoerd door Nicole Philippens voor Saskia van Vugt en Mariska Heeman.

De sprint afstand werd gewonnen door Kieran Schra, dik twee minuten later gevolgd door Jiri Heppener en door Gerk Huisma. Corinne Visser, Fabienne Al en Rianne van der Leij kwamen met tussenpozen van ruim een minuut in die volgorde bij de vrouwen over de finish: goed voor 1-2-3.

Na zijn juniorenwinst woensdag in Nieuwe Niedorp was Sven de Haas vandaag in Stiens ook de snelste op de Junior Challenge. Hij klopte Jesper Schra, jongere broer van Kieran en Hidde Terpstra. Anders dan haar vader Maarten is Nina Tjallingii geïnteresseerd in meer dan wielrennen alleen. Ze won de Junior Challenge voor Joli Gunnink en Maud Lamfers. Sterke bezetting dus. Sander van Driesten en Simone Dijkstra wonnen de 1/16e triathlon.

Jammer voor beide wedstrijden was het haast herfstachtige weer. Veel wind en hier en daar ook een spatje regen. Wat heet: in Stiens ontstond een complete wolkbreuk, waardoor het fietsonderdeel in de 2e Divisie vrouwen zelfs moest worden stilgelegd. Soms brak de zon door, maar op 6 juli – hartje zomer – zou je toch eigenlijk anders verwachten. Des te meer waardering voor de organisaties en zeker voor de honderden vrijwilligers, die onder alle omstandigheden klaar staan. Zeker in Stiens kregen de mensen het niet cadeau dit jaar.

Wim van den Broek

Wilde in 1983 iets anders dan alleen hard fietsen, stapte snel over op microfoons uittesten, één van de drijvende krachten achter één van de oudste triatlons: Oud-Gastel, figureert in misdaadseries en mag zich ridder zonder paard noemen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Meer informatie over hoe uw reactiegegevens worden verwerkt.