Lintjesregen 2022 daalt neer over 3025 mensen, waaronder Holtenaar Martin Pieters – WTJ 2284

DINSDAG – Lintjesregen. Altijd weer een feestelijke dag. Bescheiden mensen, die zich jarenlang wegcijferen voor de gemeenschap worden in het zonnetje gezet. Geridderd zowaar. Al zeker dertig jaar loop ik daags voor Koning(inne)sdag  in het kielzog van een burgemeester mee om die verrassende blik te zien wanneer de burgemeester de woorden ‘…en daarom heeft het zijne Majesteit behaagd…’ Prachtig moment. Totdat je het zelf een keer overkomt. Dan weet je even ook niet hoe je moet kijken.

Dat gold dinsdagochtend wederom voor 3025 mensen in ons land. En gelukkig zitten daar altijd wel triathlon-gerelateerden bij. Dit keer viel de eer te beurt aan Martin Pieters. De vorig jaar gestopte voorzitter van de Stichting Triathlon Holten was 36 jaar lang de drijvende kracht achter het mega-evenement. Martin was naar het gemeentehuis gelokt voor een werkbespreking, maar het resulteerde in de hoge onderscheiding: Ridder in de Orde van Oranje-Nassau.

Nergens op gerekend

Martin is voor de gemeente werkzaam met het in beeld brengen van de wegen en omgeving. Hij dacht dat ie daarover een vergadering had, maar toen hij het gemeentebestuur ter plaatse aantrof, viel het kwartje. ,,Maar ik was zeker verrast. Totaal niet op gerekend.” Dertien jaar was hij voorzitter van de triathlon, die uitgroeide tot een internationaal evenement met EK’s en Europe Cup-races. Jaarlijks staan 1000 vrijwilligers klaar om de triathlondagen op poten te zetten. Binnen de triathlon, vriendin Thessa en ook op Martins werk wisten ze heimelijk van deze verrassing. Het was een mooi moment om Martin, die de regie altijd graag in eigen hand houdt, zo verbluft te zien.

Er zijn ontelbare herinneringen, die wij van Trikipedia met Martin delen. Dat dateert al van het prille begin Holten triathlon tot wat het nu geworden is. Maar ook het hele weekend eromheen en veelal later in het najaar nog een ontspannen weekje op de Sallandse Heuvelrug.

Met ook collega Hendri Markvoort en diverse anderen binnen de Holtense triathlonorganisatie, die reeds geridderd zijn, is de waardering vanuit de Holtense gemeenschap oprecht heel groot voor dit evenement. Geen wonder dat ondergetekende er graag zijn laatste speakerklusje doet. Te midden van zoveel bijzondere mensen. Een mooie gelegenheid bovendien om ridder Martin te feliciteren en de teruggetreden drie bestuursleden Martin, Hendri en Anja nog eens extra aandacht te geven.

Ook Jaap Venhuizen, betrokken bij de triathlon Ten Boer kreeg een lintje. Verder Jacob Timmermans mede-organisator van de triathlon Leiderdorp. Allen van harte gefeliciteerd.

Laureus Trofee voor Hug en Verstappen
In een andere prijzenfestijn namelijk de Laureus sportprijzen was Jetze Plat voor de derde keer genomineerd. Je zou denken drie Olympische titels op de Paralympics….lijkt me niet niks. Toch was de Zwitser Marcel Hug met vier gouden plakken nog beter en dat vond ook de Laureus Academy, die de sportlegendes voordragen en uiteindelijk kiezen. Jetze dus geen Laureus World Sportperson of the year with a disability. In 2018 en 2020 was onze Nederlander ook genomineerd. Vier keer is scheepsrecht zullen we maar denken. Voor het eerst won een Nederlander de prestigieuze titel Laureus sportman van het jaar: wereldkampioen Formule 1 Max Verstappen kon de prijs uiteraard niet in ontvangst nemen, want hij racete op dat moment op het circuit van Imola. En hoe!

Vlietloop met veel triatleten

Vandaag Koningsdag. Niet met een Oranje-triathlon zoals in het verleden overigens wel in Groningen. Maar wel met tal van hardloopwedstrijden. De triathlonorganisatie Oud Gastel heeft er ook eentje; de 36e Vlietloop. Met sowieso vier interessante triatleten aan de start: Yvonne van Vlerken, Sander de Bart, Wim van Haperen en Arno van Triest. Aanvang 13.30 uur de 5 en 14.30 uur de 10 en halve marathon.

Wim van den Broek

Wilde in 1983 iets anders dan alleen hard fietsen, stapte snel over op microfoons uittesten, één van de drijvende krachten achter één van de oudste triatlons: Oud-Gastel, figureert in misdaadseries en mag zich ridder zonder paard noemen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Meer informatie over hoe uw reactiegegevens worden verwerkt.