Ironman Lake Placid voor Cody Beals en Sarah True; Pontevedra voor Sergio Baxter en Petra Kurikova; Top tien Aniek en Hidde in Tabor – WTJ 2516

ZONDAG – Het bleef niet bij de PTO-Race in Edmonton alleen. Ook Ironman had vandaag de oudste Ironman op het vasteland in de Verenigde Staten, die van Lake Placid. Voor ons Nederlanders vooral de stad van de Winterspelen 1980 met Annie Borckink, Ria Visser, Piet Kleine en Lieuwe de Boer. De Spelen van Eric Heiden ook. Maar Lake Placid is dus ook al sinds 1999 Ironman met dit jaar – ondanks PTO-concurrentie – wel degelijk een pro-race.

Ironman Lake Placid voor Canadees en terugkerende Amerikaanse

Bijzonder ook dat uitgerekend een Canadees de wedstrijd naar zich toetrok. Cody Beals mengde zich vooraan in de strijd, maar leek op de marathon net als iedereen geklopt door de sterk lopende Amerikaan Justei Metzler. Alles veranderde toen Metzler wegens kramp of oververhitting ‘instortte’ (het was dus een echt kramp-weekend!). Prompt was Beals de nieuwe leider. Hij klaarde de klus in 8.15.11 en hield de Oostenrijker/Amerikaan Michael Weiss twee minuten achter zich. Verrassend voor de Amerikanen was de derde plaats voor de Belg Pamphiel Pareyn, al was hij natuurlijk al tweede geworden in de Ironman Wales (toen nog als agegrouper). Pamphiel gaf acht minuten toe op de winnaar, maar passeerde ook die arme Amerikaan Metzler, die de hele race op kop gelegen had. Voor Beals en Weiss lagen er Kona-slots klaar. Metzler werd alsnog vierde en landgenoot Matthew Russell (fietsend op TrueBike) was de nummer vijf.

Cody Beals droeg zijn overwinning op aan zijn opa, zijn grootste fan, die precies een week eerder was overleden.

Na de geboorte van haar zoon, nam Sarah True een aantal jaren gas terug. Zondag maakte ze een daverende come-back me de overwinning in Lake Placid. Bij het zwemmen lag ze nog vier minuten achter op landgenote Rachel Zilinskas, maar dat was bij het fietsen snel weg gepoetst. Daar ondervond ze nog enige tegenstand van routinier Dede Griesbauer, die later uit zou vallen. Op de marathon kon True al weinig meer gebeuren. Het was Heather Jackson, die op respectabele afstand (16 minuten) als tweede binnen kwam en Jodie Robertson zorgde bij de vrouwen wel voor een American Clean Sweep. Zelfs de vierde was Rachel Zilinskas. Na het kwartet Amerikaanse vrouwen volgde Melanie McQuaid uit Canada op vijf. De winnende tijd van Sarah True lag net boven de negen uur: 9.00.22. ,,Ik heb een break van drie jaar genomen om vandaag weer rustig de draad op te pakken. Dat ik hier win, dichtbij waar ik opgroeide, is prachtig.”, aldus True.

World Cup Pontevedra voor Holten-winnaar

Het korte werk kreeg afgelopen weekend iets minder aandacht. Onterecht, want in Pontevedra stond wel degelijk de volgende World Cup op de agenda. In het bijzijn van World Triathlon-president Marisol Casado en de nog steeds niet geheel van Covid herstelde Javier Gomez gingen de atleten van start. Bij de mannen was het een Spaanse dubbelslag met Sergio Baxter Cabrera nu ook voor het eerst als World Cup winnaar. De winnaar van de Europe Cup Holten drie weken geleden, verklapte bij de prijsuitreiking al dat hij van zins is op de Olympische Spelen van Parijs toe te slaan en het zilver van zijn illustere landgenoot Gomez om te zetten in goud. Wellicht toch geen grootspraak nu hij in eigen land World Cup Pontevedra wint. Het Spaanse succes werd compleet met Antonio Serrat Seoane, die negen seconden later als tweede volgde. Succes ook voor de kersverse bondscoach Jordi Meulenberg van de Zwitsers, want Max Studer scoorde een prachtige bronzen plak. De Brit Barclay Izzard ging de volgende Spanjaard Genis Grau vooraf. Hij was het die de vorige World Cup in het Mexicaanse Huatulco op zijn naam schreef. Liefst vijf Spanjaarden haalden de top tien.

Dat was helaas niet weg gelegd voor de enige Nederlander in het veld: Victor Goene. De Veenendaler kwam als 59e uit het water en kon daar op de fiets met de kleine achtervolgingsgroepjes niet veel verandering in brengen. Bij het lopen schoof hij nog op, waardoor Victor op een 47e plaats finishte op zeven minuten van de winnaar.

Verrassende winst Kurikova in World Cup

Bij de vrouwen verraste Petra Kurikova. Zij liep veel harder dan Lisa Tertsch en Sandra Dodet, waardoor de overwinning de Tsjechische niet meer kon ontgaan. Voor Barbara de Koning en Marit van den Berg was het niet de lekkerste wedstrijd. Ze finishten als 44e en 46e op een totaal van 57 triatletes. Barbara kwam nog in de middenmoot uit het water, Marit sloot de rij. Voor beiden hard trappen om nog iets goed te maken, dat lukte ze wel overigens, beiden haalden ze atletes in om uiteindelijk te stranden op de genoemde posities. Het was overigens niet zo warm in Spanje als hier: 20,1 graden.

Junior Cup Tabor: Aniek negende; Hidde tiende

In de Europe Junior Cup van Tabor – wederom gewonnen door de Canadees Mathis Beaulieu – eindigden de Nederlanders als volgt: 10.Hidde Mollee (sterke race wederom!); 35.Rick van der Knaap; 38.Joran Stobbe. Hidde kwam als tiende uit het water, sloot aan bij een omvangrijke kopgroep en liep vervolgens de dertiende looptijd. Zilver ging in deze sterk bezette juniorenwedstrijd naar de Italiaan Davide Menichelli. Brons was voor de Australiër Toby Powers.

Bij de juniores deed Aniek Mars nog beter dan Hidde: de Overijsselse werd zelfs negende in de Tsjechische race. Ze kwam als 22e uit het zwemwater, maar zette aansluitende de vierde fietstijd neer. Die inhaalrace hoefde Aniek niet te bekopen tijdens het lopen, want ook daar kwam ze met de achtste looptijd uitstekend voor de dag. Sonja de Koning finishte als negentiende,  die nog wel de negende zwemtijd had. De overwinning in Tabor ging naar de Zwitserse Vanessa Possberg. Zij versloeg de Hongaarse Romina Nadas. Brons ging naar thuisfavoriete Katarina Hadravova. De Belgisch juniores deden het goed met vier meisjes in de top twaalf. De beste daarvan: Hasse Fleerackers op plaats zes.

Tour de France Femmes begonnen

De eerste rit in de Tour de France Femmes was het criterium op de Champs Elysees in Parijs, als het ware het voorprogramma van de mannen, die later vanmiddag/avond koersten. De winst bij de vrouwen ging in de massaspurt naar Lorena Wiebes, die Marianne Vos klop gaf. De twee – voor ons interessante – rensters, die wij dus volgen moesten aan het eind net een gaatje laten vallen. Shirin van Anrooij finishte als 90e op 17 minuten, Quinty Schoens was vlak in haar buurt als 95e. De rij werd trouwens gesloten door duatlete Sandra Levenez die 142e werd met een achterstand van 10.26 minuten.

 

 

Wim van den Broek

Wilde in 1983 iets anders dan alleen hard fietsen, stapte snel over op microfoons uittesten, één van de drijvende krachten achter één van de oudste triatlons: Oud-Gastel, figureert in misdaadseries en mag zich ridder zonder paard noemen.

One thought on “Ironman Lake Placid voor Cody Beals en Sarah True; Pontevedra voor Sergio Baxter en Petra Kurikova; Top tien Aniek en Hidde in Tabor – WTJ 2516

  • 25/07/2022 om 11:18
    Permalink

    “Succes ook voor de kersverse bondscoach Jordi Meulenberg van de Zwitsers, want Max Studer scoorde een prachtige bronzen plak”

    Hier heeft Jordi Meulenberg niets mee te maken, want Max Studer traint onder Brett Sutton.

    Beantwoorden

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Meer informatie over hoe uw reactiegegevens worden verwerkt.