Ben Hoffman en Caroline Livesey winnen Patagonman in Chili; Yvonne van Vlerken snelste marathonloper op Lanzarote; Sander de Bart naar 2.23 in Valencia – WTJ 2708

DINSDAG – Wie van uitdagingen houdt schrijft niet in voor de zoveelste Ironman, maar maakt een uitstapje naar het ‘echte werk’: de XTri-triathlons. In ons vlakke landje misschien wat moeilijk te realiseren, maar in het ruige Noorwegen of Chili kunnen de ‘extreme triatleten’hun hart ophalen. Er is wereldwijd een circuit van XTri-races ontstaan, waarvan de Norseman en de Patagonman de uitschieters zijn. Met de Norseman in de omgeving van Eidjfjord is het allemaal begonnen, daar is het WK. Tot voor kort zouden we dat ‘het Hawaii van de XTreme-triathlons’ noemen.

Toppers komen graag naar Chileense XTri

De Patagonman bestaat nog niet zo lang. Eerste editie in 2018, gewonnen door de Mexicaan Mauricio Mendez, de tweede door een wereldtopper: Tim Don. Daarna kwam ook de Chileense wedstrijd (Patagonië strekt zich uit over zowel Chili als Argentinië) twee jaar ‘on hold’ te staan. Zondag scheepten de bijna 300 (!) triatleten uit de hele wereld zich in voor een vaartochtje met de veerboot naar de start aan het begin van de fjord (ja ook Chili heeft fjorden). De startlijn lag dit keer geen 3800 maar 1700 meter verwijderd van de wisselzone. Het zwemonderdeel was door de omstandigheden extreem zwaar geworden: twaalf graden watertemperatuur, 40 knopen windsnelheid en een zeer sterke stroming. De Chileens marine moest groen licht geven. Dat deden ze in ingekorte vorm. Voor de organisatie was dat plan C.

Om 5.35 uur sprongen de eerste triatleten van de laadklep het ijskoude water in. Tien minuten later klonk de veerhoorn en was de derde Patagonman begonnen. De meeste triatleten waren de hele week al bijeen in Puerto Chacabuco, centrale punt van het evenement. De organisatie bedankte de vele deelnemers met een mooi slotzinnetje: Because you are happy, we are happy 😀

Finish is aan de bel trekken

Deelnemers mochten maximaal 17 uur over de Patagonman doen. Door het ingekorte zwemmen rolden er iets snellere tijden uit dan normaal. Winnaar Ben Hoffman bijvoorbeeld was na 8.50.09 uur bij de bel, die boven de finish hangt. De bel luiden is ‘klaar met de wedstrijd’. De Amerikaanse Ironman-specialist won in zijn mooie loopbaan al negen keer een Ironman en besloot nu eens een uitstapje naar het extreme werk te maken. Het ging hem dus goed af. Landgenoot Kevin Jervis volgde in 9.03.33 uur als tweede. De twee Yankees zaten d hele dag redelijk dicht bij elkaar in de buurt. Het grote gat kwam daarna, want brons ging naar de Brit Scott Whittlestone in 9.50.22 uur. Oftewel iets meer dan een uur nadat Hoffman aan de bel rammelde.

Daarna duurde het ook niet lang meer of de eerste vrouw kwam binnen. De Britse Caroline Livesey plaatste haar naam op de nog korte, maar indrukwekkende erelijst van de Patagonman. In tegenstelling tot Ben Hoffman heeft Livesey veel meer ervaring met extreme triathlon. Ze won de Canadaman en de Greek XTreme triathlon onder meer. In Chile met een fiets- en loopparcours met 2500 hoogtemeters was haar winnende tijd 10.21.53 uur. Niet eerder was er sprake van een echte strijd bij de vrouwen in deze race, want vijf minuten later kwam de Amerikaanse Maggie Rusch al binnen en weer acht minuten daarna volgde een andere kanshebster: Maria Saleta Castro Noquiera uit Spanje.

Yvonne is het hardlopen niet verleerd

Van zware triathlons naar zware marathons. Zaterdag won Yvonne van Vlerken de marathon van Lanzarote. Op het vulkaaneiland is het altijd een strijd tegen de natuurlijk elementen, verwacht er dus ook geen snelheidsrecords. De Ierse winnaar Ciaran McGonagle deed er 2.33.27 uur over. Yvonne was de tiende atleet aan de finishlijn in een winnende tijd van 2.55.59 uur. Slechts 13 atleten bleven binnen de drie uur barrière. Yvonne liet haar Ierse tegenstandster Nollaigh O’Neill 6,5 minuut achter zich. Het halve marathonpunt bereikte Vonsy na 1.27.07 uur. Ze mag dan triatlete in ruste zijn, als hardloopster is ze nog heel wat (jongere) tegenstandsters de baas. Yvonne komt uit voor haar eigen Team Sirius Europe. Grote plannen voor marathons of wedstrijden heeft ze niet, ze bekijkt het van jaar tot jaar. Bovendien is er de coaching aan veel triatletes, wat ook veel tijd vergt. Maar even wist iedereen op het sporteiland weer dat Yvonne van Vlerken nog steeds heel hard kan lopen.

Marathon Valencia leent zich voor snelle tijden

De op zondag gelopen marathon van Valencia heeft een veel sneller parcours. De Keniaan Kelvin Kiptum liep met 2.01.53 uur de vierde tijd ooit gelopen. En de Ethiopische Amane Beriso liep 2.14.58, de derde wereldbesttijd. In het kielzog van deze twee topatleten kwamen veel deelnemers tot een pr. Vorig jaar kreeg de Valencia-marathon al veel aandacht door de indrukwekkende 2.26.34 van Nienke Brinkman (haar trainer is triatleet Benjamin Ueltschi). Dit keer kwam de Bredase triatleet Sander de Bart tot een prachtig pr van 2.23.38 uur. Slechts weinig driekampers uit Nederland gingen ooit sneller op een ‘kale marathon’. Ook Samantha de Knijff scoorde sterk met een eindtijd van 2.46.40 uur.

Andere triatleten, die we uit de bovenste regionen op disten: Dennis de Knijff 2.34.56; Joris de Boer 2.45.03; Marijn de Jonge 2.45.18, Jeroen van der Horst 2.49.30 en M60 Aart van Wijk 3.25.45 uur.

 

Wim van den Broek

Wilde in 1983 iets anders dan alleen hard fietsen, stapte snel over op microfoons uittesten, één van de drijvende krachten achter één van de oudste triatlons: Oud-Gastel, figureert in misdaadseries en mag zich ridder zonder paard noemen.

Geef een reactie

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Meer informatie over hoe uw reactiegegevens worden verwerkt.