Triathlons Jabbeke; Outlaw Nottingham; Starvation; IM 70.3 Maine/Calgary; Challenge Turku – WTJ 3001

ZONDAG – Wie per se een triathlon wilde doen, moest afgelopen weekend goed zoeken. In de lage landen was er enkel in het Belgische Jabbeke een wedstrijd. Eentje volgens de 111-formule oftewel 1 km. zwemmen/100 km. fietsen/10 km. lopen,

Jabbeke met vierde plaatsen voor Ivor en Nelleke

De overwinning ging naar de Belg Vincent van de Walle, die zijn landgenoten Brecht van Vooren en de talentvolle Merten Breye achter zich liet. Merten was snelste bij de beloftes en direct achter hem was de als vierde gefinishte Brabander Ivor Feunekes de nummer twee in de U23. Snelste vrouw was Jonie Vanhoutte, die nu eens Friedel Cuypers te vlug af was. Derde werd Lize Paridaens. Ook hier voor Nederland een vierde plaats met Nelleke Balde, tevens snelste F40. Direct achter de Zeeuwse volgde Annemarie Rustenburg op een vijfde plaats. Nog meer zeges want Pim Veeger werd winnaar M60 en zijn partner Marijke Zeekant winnares F60. Marijke finishte 23e in totaal. De 32e vrouw was Wendy Kroesen, tevens derde F50.

Outlaw voor Sam en Natalie; Henk Michiels 3e M50

Er waren nog enkele hele triathlons dit weekend. De grootste was de Outlaw Tri in de Britse stad Nottingham. Ruim 600 deelnemers in de in dat land razend populaire Outlaw-formule. De winst ging naar Sam Barley vorig jaar nog nummer drie. Hij deed 8.36.24 uur over 3,8/180/42. Tweede Brit Peter Hogben deed er 8.50.42 over en derde Brit Danny Bluff was klaar in 8.52.13 uur. Bij de vrouwen een overtuigende zege voor Natalie Lawrence in 9.35.40 uur. Shawnie Lovatt tweede in 10.18 en Beth Wilmot derde in 10.41 uur. Drie Nederlanders deden mee, eentje stond op het podium: Henk Michiels uit Reusel, derde M55.

ZONDAG 30 JULI: OUTLAW TRI NOTTINGHAM (GBR)
M:
19.Seb Tegelaar 9.48.32 (7e M30)
58.Henk Michiels 10.51.27 (3e M55)
201.Berco Breugem 12.27.28 (12e M55)

Starvation hele voor Fast en Margevicius

De andere hele was zaterdag de loodzware Starvation Extreme in Utah. De naam zegt het eigenlijk al. Er was 1 man, die weinig moeite had met de pittige omstandigheden: Andrew Fast (de naam zegt het eigenlijk al) was de snelste in 13.51.30 uur. Daarna duurde het even vooraleer de nummer twee arriveerde: Jason Verbracken in 15.22 en Hunter McIntyre de derde man in 15.59 uur. Er waren 41 deelnemers, 2 vrouwen. Alleen Madeline Margevicius haalde de finish en wel in 18.28.47 uur. Dat Andrew Fast won was niet helemaal een verrassing: eerder bleek hij twee keer de sterkste op de Alaskaman.

IM 70.3 Maine voor Trevor Foley en Giorgia Priarone

Komen we terecht bij de halve triathlons, te beginnen met de Ironmans 70.3. Dit weekend waren het er twee. De pro’s mochten aan de bak in Augusta, Maine in de Verenigde Staten. Voor zowel de Amerikaan Trevor Foley als de Italiaanse Giorgia Priarone was het de eerste zege in een IM 70.3 Trevor bleef een andere Italiaan Gregory Barnaby 5,5 minuut voor. De Amerikaan Justin Metzler finishte als derde.

Greg Harper en Justin Metlzer waren wel de eersten die het water verlieten. De als vierde vertrokken Barnaby nam  bij het fietsen meteen de leiding over. Trevor Foley wachtte rustig zijn kans af. Als 14e uit het water sloot hij na 40 kilometer aan bij Barnaby om hem spoedig achter te laten. Daarna werkte de Amerikaan aan een lange solo, die hij met succes afrondde. De Italiaanse Giorgia Priarone had in Maine vijf minuten voorsprong op de Amerikaanse Amy Cymerman. Brons ging naar Nicole Falcaro, eveneens Amerika. Winnende tijd voor de Italiaanse was 4.11.24 uur.

IM 70.3 Calgary voor Konin en Styles

De tweede IM 70.3 was Calgary (net als Lake Placid een voormalige Olympische Winterspelen-stad). Canadees succes in Canada, want Jackson Konin won in 3.57.05 en Jaden Porte was tweede op 6 minuten. Brons ging naar de Oostenrijker Andreas Kroner in 4.09.

De snelste vrouw bleek Sharon Styles, die vaker in Calgary op het podium stond. Snelle tijd ook: 4.35.36 uur. Liefst 17 minuten voor op haar Canadese landgenote Alisa MacDonald. Sarah Roth, eveneens uit Canada, mocht ook mee op het podium. Een podiumplaats ook voor de van origine Nederlandse Wieske Eikelboom. Ze was niet alleen 29e in totaal ook snelste F60.

ZONDAG 31 JULI: IRONMAN 70.3 CALGARY (CAN)
V:
29.Wieske Eikelboom 5.34.16 (1e F60)

Met 1745 atleten in Maine en 739 in Calgary was Ironman toch weer de grote winnaar. Challenge kon daar met 465 triatleten in het Finse Turku niet aan tippen. De kritische noot vanuit de Challenge-hoek richting Ironmans zoals Lanzarote begrijpen we dus niet zo goed. Ja, er is sprake van terugloop in de deelnemersaantallen bij Ironmans, maar dat geldt evengoed ook voor Challenge-races. Vorig jaar had Turku bijvoorbeeld nog ruim 500 atleten.

Challenge Turku voor Goesch en Hukka

Goed de winst in deze wedstrijd, die Yvonne van Vlerken tot een van haar favorieten rekende ging naar de Finnen Henrik Goesch (3.46.36) en Minttu Hukka (4.08.42). Goesch, lange tijd World Triathlon-speler maar nu langere afstanden, versloeg de Portugees Jose Manuel Dias Cabeça en de Duitser Marc Unger. Het vrouwenpodium was minder internationaal. Hukka klopte Minna Koistinen en Heini Hartikainen. Allen uit het land van de 1000 meren. Geen Nederlanders, sowieso maar een handjevol buitenlandse deelnemers.

Kleinere halves waren de Snowman in Snowdonia, Wales. 71 deelnemers en de winst voor Luke Goldsworthy in 5.28.36 uur. Snelste vrouw: Elizabeth Docherty in 7.21.19. Een Nederlander en zelfs goed voor een top tien klassering.

ZATERDAG 29 JULI: SNOWMAN SNOWDONIA (WAL)
M:
9.Oscar van Zijl 7.05.58

Een andere halve was de Chisago Lakes Tri in Amerika. Winnaars daar: de Amerikanen John Reed in 4.17.10 en Caryn Herrick in 4.40.50 uur.

Wim van den Broek

Wilde in 1983 iets anders dan alleen hard fietsen, stapte snel over op microfoons uittesten, één van de drijvende krachten achter één van de oudste triatlons: Oud-Gastel, figureert in misdaadseries en mag zich ridder zonder paard noemen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Meer informatie over hoe uw reactiegegevens worden verwerkt.